Wit bier

Wit bier is het ideale bier voor in het voorjaar en zomer. Het smaakt heerlijk verfrissend en is dus de ideale dorstlesser op zonnige dagen. Het is een heel toegankelijk biertje, eigenlijk vindt iedereen een wit biertje op zijn tijd lekker.Wat is wit bier?

Wit bier is een tarwebier op basis van ongebrande mouten. Het staat bekend om zijn verfrissende karakter en heeft vaak een (licht)zoete smaak. Deze eigenschappen krijgt wit bier door het toevoegen van schillen van citrusvruchten en diverse kruiden. Populaire kruiden zijn anijs en koriander. Hop is een minder belangrijk element in dit speciaalbier en wordt slechts in kleine hoeveelheden aan wit bier toegevoegd. Het koolzuurgehalte is hoog. Het alcoholpercentage varieert van 4% tot 6%, wat er voor zorgt dat het makkelijk weg drinkt.

Wit bier is goed te herkennen aan het troebele uiterlijk. Wit bier is namelijk een ongefilterd bier. Dat betekent dat het overblijfselen van de ingrediënten bevat. Dit komt de zachtheid en pure smaak van het bier ten goede. Je proeft echt de ingrediënten die aan het wit bier zijn toegevoegd.

Zin gekregen in een lekker wit biertje? Probeer dan één van onderstaande bieren of bekijk ze allemaal!


Wit bier of weizen?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is wit bier niet hetzelfde als weizen. Je zou denken dat weizen een vertaling is van wit, maar dat is niet het geval. Wit verwijst namelijk niet naar de kleur, maar naar weit, een oude benaming van tarwe. Weit bier werd uiteindelijk verbasterd tot wit bier.

Bovendien is het brouwproces verschillend. Worden bij wit bieren kruiden en citrusvruchten toegevoegd, dat is bij weizen niet het geval. Weizen mag uitsluitend gebrouwen worden met tarwe, graan, hop en water.