Quadrupel bier

Quadrupel bier is echt een type bier wat je heel rustig moet degusteren. Het perfecte bier om binnen op te drinken, als het weer buiten wat guurder is. Maar als je ‘m gewoon in de stralende zon wilt drinken, zijn wij de laatste die je tegenhouden.

Wat is quadrupel bier?

Quadrupel bier is een donker bier met een hoog alcoholpercentage; zo’n 10%. Het bier kent een hele lage bitterheid, maar met een sterk moutige smaak. Vooral de wat zoetere smaak komt in dit bier goed naar voren. De quadrupel is familie van de barley wine, oftewel gerstewijn. 

Het is een bier van hoge gisting, wat idealiter hergist en rijpt op de fles. Vandaar dat er bezinksel achterblijft in de fles, wat je overigens uitstekend kunt opdrinken.

Het hoge alcoholpercentage komt mede door de grote hoeveelheid mout die wordt gebruikt om dit bier te brouwen. Meer nog dan bij een dubbel of tripel. Door deze grote hoeveelheid aan mout, krijgt het een intense volle smaak. Hierdoor is het voor de echte bierliefhebber eentje die vaak op de favorietenlijst terugkomt.

Geschiedenis van quadrupel bier

De quadrupel bestaat nog niet ontzettend lang. La Trappe, een van de twee Nederlandse trappistenbrouwerijen, heeft dit bier voor het eerst ontwikkeld in 1991. Barley wine – of gerstewijn – werd overigens al veel eerder gebrouwen, dan begin jaren negentig. Echter gaf La Trappe z’n bier voor het eerste deze naam. Oorspronkelijk is de quadrupel dus een trappistenbier, maar inmiddels wordt dit type ook door veel andere brouwerijen geproduceerd, waardoor dus zeker niet elke quadrupel ook een trappist is. De naam “gerstewijn” komt voort uit het feit dat het een hoog alcoholpercentage kent, dat in de buurt komt van wijn, en bier wordt uiteraard niet gemaakt met druiven, maar met gerst.

Ben je enthousiast geworden over de quadrupel? Zie hier een selectie, of bekijk ze allemaal!