brouwerij de halve maan

Brouwerij de Halve Maan

Brouwerij De Halve Maan is een familiebrouwerij in de Belgische stad Brugge. De brouwerij staat ook wel bekend als Brouwerij Henri Maes.

Geschiedenis van de Brouwerij

In 1856 werd Henri Maes al eigenaar van het pand en samen verbouwde hij het tot Brouwerij de Halve Maan. In die periode werden vooral nog zure, troebele bieren gebrouwen, die zeer beperkt houdbaar waren. Henri II en daarna Henri III zetten het familiebedrijf voort en moderniseerden ook steeds verder. Nieuwe type bieren werden gebrouwen, zoals: stouts en pale ales.

In de jaren 50 van de vorige eeuw ging Henri IV zich ook met de zaak bemoeien. Ook in deze periode kende de brouwerij goede en minder goede tijden. In 1981 werd de “Straffe Hendrik” geÏntroduceerd en dit werd een succes. Veronique Maes, de dochter van Henri IV, begon aan een verbouwing van de brouwerij en de productie van bier werd in Brugge flink teruggeschroefd. Brouwerij Riva uit Dentergem nam het (tijdelijk) over. Echter in 2005 werd de brouwerij heropend door Xavier Vanneste, de zoon van Veronique, na een uitgebreide renovatie en modernisering van de brouwerij. Ook de Brugse Zot werd in deze periode gelanceerd. Sindsdien is de brouwerij uitgegroeid, tot het succesvolle bedrijf wat we nu kennen.

Pijpleiding

Deze brouwerij staat ook bekend om z’n fameuze pijpleiding. Deze leiding verbindt de brouwerij aan de bottelarij, die ruim drie kilometer verderop ligt. Op sommige plekken zit de leiding ruim 30 meter onder de grond. Hierdoor hoeven er geen grote tankwagens meer door de stad te rijden. Jaarlijks gaan er miljoenen liters bier door deze leiding heen.

Bieren van Brouwerij de Halve Maan

Bekende bieren van deze brouwerij zijn De Brugse Zot en de Straffe Hendrik. Wil je een biertje van deze brouwerij proeven? Wij maken graag een selectie voor je. Of proef ze allemaal!

Bezoeken

Brouwerij de Halve Maan is heel goed te bezoeken. Dagelijks zijn er rondleidingen door de brouwerij en ze hebben een groot proeflokaal en een café waar je al hun bieren kunt proeven. Zeker een aanrader voor elke bierliefhebber!