Weizen bier

Weizen bier (ook wel Weißbier) is al jaren ontzettend populair. Je kunt het drinken op een zomers terrasje, maar ook om bij te komen na een intensieve dag skiën. Hierdoor is dit biertype het hele jaar door een goede keuze. Dit type kent verschillende soorten, met een alcoholpercentage variërend tussen de 3 en de 8%.

Wat is weizen bier?

Weizen is een tarwebier van hoge gisting, dat zijn oorsprong vindt in Zuid-Duitsland (Beieren). Tarwebier houdt in dat het bier naast gerstemout ook bestaat uit minimaal 55% tarwemout. De gistsoorten die gebruikt worden produceren veel esters, waardoor het bier een fuitig en kruidig karakter krijgt. Vaak ontdek je in dit type bier smaken van banaan en kruidnagel. 

Weizen of wit bier?

Een veel voorkomende fout is denken dat weizen – en wit bier hetzelfde zijn. Dit is niet het geval. Wit bier vindt zijn oorsprong in België en niet in Duitsland. Weizen moet gebrouwen worden volgens het Reinheitsgebot; met alleen water, mout, hop en gist. Aan wit bier worden vaak nog andere ingrediënten als citrusschillen en kruiden toegevoegd. Tevens is de tarwe in wit bier niet gemout.

Ongetwijfeld krijg je nu veel trek in een lekker weizen biertje. Zie hier een selectie, of bekijk ze allemaal!

Soorten weizen bier

  • Hefeweizen: dit type is blond van kleur en ziet er troebel uit. Dit komt doordat het bier ongefilterd is.
  • Kristallweizen: dit type is ook blond van kleur, maar is wel gefilterd. Daardoor is dit een helder bier.
  • Dunkelweizen: de naam zegt het al. Dit is een donkere versie van de weizen. Omdat ook dit type niet gefilterd is, is het een troebel bier.
  • Weizenbock: dit type kan zowel blond als donker zijn en is steviger wat betreft alcoholpercentage (8%).

Bekende brouwerijen

De bekendste Weizen bieren komen van Paulaner, Franziskaner, Weihenstephaner en Edelweiss.