Wat is bokbier?

Bokbier (of bockbier) is een biersoort waarvan twee varianten zijn: herfstbok en lentebok. Herfstbok wordt gedronken van oktober tot en met februari, als het buiten koud en regenachtig is. Als in maart de lente begint kunnen we genieten van lentebok.Wat is herfstbok

Herfstbok is een biersoort met een donkere (robijnrode) kleur en heeft een karamelachtige smaak. In vergelijking met de lentevariant is de herfstbok zwaarder; het alcoholpercentage ligt voor de meeste merken tussen de 6% en 9%.


Herfstbok wordt traditioneel gebrouwen met relatief veel mout. Dit zorgt voor meer suiker in het brouwproces, waardoor dit speciaalbier een hogere alcoholpercentage krijgt. Ook is de mout die gebruikt wordt gedroogd op een hele hoge temperatuur. Dankzij deze temperaturen is een deel van de mout gaan karameliseren en dat kun je proeven aan de zoete karamelsmaak van dit soort bier.

Populair zijn de herfstbok van Brouwerij Grolsch en Bavaria. Zin om een herfstbok te proeven? Probeer dan een van de onderstaande speciaalbieren!


Wat is lentebok?

Als de sneeuw is gesmolten en de bloemen beginnen te bloeien is het tijd voor de andere variant: lentebok. In tegenstelling tot de herfstbok is een lentebok gemaakt van mout dat is gedroogd op lagere temperaturen. Dit heeft ervoor gezorgd dat deze lentevariant meestal een lichte kleur heeft en een frisse fruitige smaak heeft.


In Nederland zijn steeds meer brouwerijen bezig om een eigen lentebok te maken. Naast de traditionele versies zijn de creatieve bierbrouwers continue bezig om nieuwe varianten te maken. Dit heeft er in de afgelopen jaren voor gezorgd dat er bijzondere lentebok speciaalbieren zijn bijgekomen, die stuk voor stuk een unieke smaak hebben.

Wist je trouwens dat lentebok ook wel eens lentebier, meibok, voorjaarsbok of paasbok wordt genoemd?

Zin om een lentebok te proeven? Probeer dan een van de onderstaande speciaalbieren!