Speciaalbier, echte bierliefhebbers zweren er bij. Er bestaat geen beter biertje om van te genieten of een speciale gebeurtenis mee te vieren. Natuurlijk, een gewoon biertje of pilsje op z’n tijd is lekker. Maar speciaalbier, dat is een klasse apart.

Om je wegwijs te maken, hebben we de belangrijkste soorten speciaalbier voor je op een rij gezet. Hoewel er duizenden speciaalbiertjes bestaan, kun je dit terugbrengen tot een aantal categorieën. Maar voor we daar dieper op ingaan: wat verstaan we eigenlijk onder speciaalbier?

Wat is speciaalbier?

Speciaalbier is bier met een smaakje. Tijdens het brouwproces voegen brouwers diverse ingrediënten toe om hun bier zo speciaal mogelijk te laten smaken. Op die manier onderscheidt speciaalbier zich duidelijk van het gangbare pils.

Tijdens het gehele brouwproces kun je de smaak van speciaalbier beïnvloeden. Brouwers experimenteren graag met nieuwe smaken en combinaties. De laatste jaren is het aantal verschillende speciaalbieren dan ook explosief gestegen. Voor iedere gelegenheid is er wel een speciaalbiertje dat daar goed bij past.

Toch is de smaak niet het belangrijkste verschil tussen speciaalbier en pils.

Wat is het verschil tussen speciaalbier en pils?

Het verschil tussen speciaalbier en pils is de manier van gisten. Speciaalbieren zijn bovengistend, pils is ondergistend. Bovengistend houdt in dat het gistingsproces gebeurt bij hoge temperaturen, 15-25 graden Celsius. Ondergisten gebeurt bij lagere temperaturen, 5-15 graden Celsius. Er zijn echter twee uitzonderingen: bokbier en bruin bier zijn ondergistend zoals pils, maar worden wel bestempeld als speciaal.

De termen bovengistend en ondergistend hebben niet met de temperatuur te maken, maar waar het gist zich bevindt tijdens het gistingsproces. Bij bovengistend bier drijft het gist bovenop het bier. Bij pils, ondergistend, bevindt het gist zich op de bodem.

Doordat bij speciaalbier het gist bovenop het brouwsel drijft, is het mogelijk om allerlei ingrediënten aan het bier toe te voegen. Iets wat wij als bierliefhebbers alleen maar kunnen toejuichen.

Soorten speciaalbier

Doordat brouwers veel vrijheid hebben om hun brouwsel een unieke smaak mee te geven, is er een enorm aanbod aan bieren ontstaan. Gelukkig kun je al die speciaalbieren onderbrengen in een paar hoofdcategorieën. Wit bier en bokbier zijn daar bekende voorbeelden van. De bieren in zo’n categorie kunnen nog steeds behoorlijk van elkaar verschillen. Toch is de kans groot dat als je een keer een lekker wit biertje hebt gehad, je andere wit biertjes ook lekker zult vinden. Hetzelfde geldt voor bieren in de andere categorieën. Probeer verschillende soorten speciaalbier om te ontdekken wat jij lekker vindt.

Alle soorten speciaalbier op een rij:

En verder heb je nog de “keurmerken” om de naam van een bier te mogen dragen:

  • Abdijbier, oorspronkelijk gebrouwen door kloosters
  • Trappistenbier, beschermd keurmerk waarvoor je aan specifieke regels moet voldoen

Lees meer over de verschillende biersoorten en ontdek nieuwe bieren om uit te proberen. Proost!