IPA bier

IPA bier is de laatste jaren razend populair geworden. Het is zelfs één van de meest gedronken speciaalbieren ter wereld.Wat is IPA bier?

IPA bier is een bier waaraan extra hop wordt toegevoegd. De extra hop geeft het bier haar karakteristieke bittere dronk. Vaak worden ook fruitige smaken toegevoegd, wat van IPA een bitter maar verfrissend speciaalbier maakt. Van de meeste IPA bieren ligt het alcoholpercentage tussen 4,5% en 7,5%. Uitzondering is Imperial IPA, dat zijn zwaardere IPA bieren.Wat betekent IPA?

IPA is een Engelse afkorting voor Indian Pale Ale. IPA is van origine een Engels bier. Indian verwijst naar de tijd dat India een kolonie was van de Britten. In Engeland werd IPA bier gebrouwen, speciaal voor transport naar de toenmalige Britse kolonie India.

Stap in de voetsporen van de Britse soldaten en bestel één van onderstaande IPA’s of bekijk het totale aanbod.


De geschiedenis van IPA bier

De Britse soldaten die ver van huis in India gestationeerd waren, verlangden naar hun vertrouwde Britse bier van thuis: Pale Ale. Via schepen werd het naar India vervoerd, maar na een lange reis was het bier bij aankomst bedorven. Om het bier langer houdbaar te maken, verzonnen de brouwers een list: een hoger alcoholpercentage en extra hop. Hierdoor was het bier zelfs na een maandenlang transport nog uitstekend van smaak. IPA bier is dus het bier van de Britse soldaten ten tijde van het kolonialisme.Drie soorten IPA bier

Door de enorme groei in het aantal IPA bieren, kun je tegenwoordig drie verschillende soorten IPA bier onderscheiden:


English IPA

De oorspronkelijke IPA en de meest bekende soort. De extra toegevoegde hop, fruitige smaken en mout vormen haar smaak van English IPA.


American IPA

Hierin worden Amerikaanse hopsoorten gebruikt, die nog meer uitgesproken van smaak zijn dan in English IPA. Mout proef je nauwelijks. American IPA bestaat uit een nadrukkelijke hop smaak, voornamelijk gecombineerd met citrusvruchten.


Imperial IPA

Deze variant vindt eveneens zijn oorsprong in Amerika. Aan Imperial IPA wordt nog meer hop toegevoegd dan bij de andere IPA’s. Het alcoholpercentage ligt boven de 7,5%, wat Imperial IPA een zwaar IPA bier maakt.