Kerstbier – Speciaal voor de feestdagen

Kerst is pas compleet als de kerstboom staat, het huis versierd en… het kerstbier koud staat! En bedoelen wij geen gewoon pils, maar bieren speciaal voor de feestdagen. Zo maak je Kerstmis extra speciaal. Beery Christmas!

Kerstbier of Winterbier

Kerstbier of winterbier is bier met een hoog alcoholpercentage en warme smaken. Ideaal voor koude, donkere dagen om lekker warm te worden van binnen.

Smaak

Typische smaken voor dit bier zijn chocolade, kaneel, koffie, karamel, anijs en zoethout. Dit maakt de bieren donker van kleur, van volrood tot bijna zo zwart als koffie. Als tegenhanger kan het gecombineerd worden met fruitige smaken als banaan of sinaasappel. Zo drinkt het zware bier toch lekker weg.

Kerstdiner

Kerstbieren schenk je het best bij een kerstdiner met wild of stoofvlees. Die smaken vullen elkaar mooi aan, waardoor bier en diner nog beter smaakt. Als het gerecht zich ervoor leent, voeg tijdens het bereiden wat van het bier toe. Andere goede serveermomenten zijn na een wandeling in de frisse buitenlucht of na het diner om even rustig na te genieten.

Top 10 Kerstbieren

Kerstbier is niet bij iedereen even bekend, maar er zijn inmiddels diverse brouwerijen die speciaal een bier uitbrengen voor de feestdagen. Daarom zetten wij de beste kerstbieren voor jou op een rij. Perfect om je gasten mee te verrassen of iemand te bedanken voor de gastvrijheid.

1. Stella Artois

Wist je dat Stella Artois het ultieme kerstbier is? Deze pilsener werd rond 1920 voor het eerst uitgebracht rond kerst, speciaal voor de feestdagen. Uiteindelijk werd het zo populair dat het tegenwoordig het hele jaar door en wereldwijd verkrijgbaar is. Een pils met een bijzondere geschiedenis dus. Heb je in ieder geval ook een leuk verhaal als je aan tafel zit.

2. Chimay Bleue / Blauw

Chimay Bleue is eveneens een historisch bier. Ook dit is van origine een kerstbier dat voor de feestdagen werd gebrouwen, maar inmiddels uitgegroeid tot een vaste keuze in het assortiment. Chimay Bleue is een donker bier met volle smaken.

3. Corsendonk Christmas Ale

Dit kerstbier onderscheidt zich door haar kruidige smaak. Naast geroosterde mouten wordt er namelijk ook koriander toegevoegd. Voor wie niet van koriander houdt, laat dit je niet afschrikken. De smaak is niet overheersend. Bovendien, deze Christmas Ale wordt door velen als het beste kerstbier beschouwd!

4. Delerium Christmas

Op deze editie heeft de roze olifant zijn kerstmuts opgezet. In de fles vind je een amberkleurig bier vol fruitige smaken. Extra kerstig wordt het door de aanwezigheid van zoethout en karamel. Sommige mensen fluisteren dat dit kerstbier zelfs het beste bier is van deze brouwer.

5. The Piggy Brewing Christmas Break

The Piggy Brewing Christmas Break is qua naamgeving één van mijn favoriete kerstbieren, samen met nummer 8 in deze lijst. Met een alcoholpercentage van 11% een lekkere zware brown ale. Je proeft de chocolade en komt daardoor direct in een openhaard sfeertje.

6. Dubuisson Bush De Noël

Brouwerij Duboisson speelt met haar Bush De Noël handig in op de feestdagen. Sinds 1991 brouwen zij dit bier voor de feestdagen. Op de fles prijkt een typisch kerst tafereel, dus laat de fles gerust op tafel staan. Geniet op je gemak van dit amberbruine bier, want met 12% alcohol is het een behoorlijk zwaar bier.

7. Kerstpater

Dit seizoensbier is verkrijgbaar vanaf november tot de feestdagen (of zolang de voorraad strekt). Het bier kenmerkt zich door zoete smaken van chocolade, karamel en kandij. De schuimkraag is licht bruin, waardoor de geur en smaak van het bier sneller vrijkomt en je de smaak intenser beleeft.

8. Het Uiltje F*ck the Christmas tree is on fire!

Door de naamgeving misschien niet geschikt als je met een deftig kerstdiner indruk wilt maken op je schoonfamilie. Voor alle andere gelegenheden kun je deze imperial stout prima op tafel zetten. Mocht er bij jou in de buurt een kerstboomverbranding zijn, dan is dat natuurlijk de gelegenheid bij uitstek om dit bier te schenken.

9. Brand Sylvester

Brand Sylvester, een duidelijke verwijzing naar Kerstmis. Brand heeft haar best gedaan op een echt kerstbier. Door toevoeging van kaneel en kruidnagel, is dit roodkleurige bier uitermate geschikt voor de donkere dagen rond kerst.

10. Bons Voeux

Avec les bons voeux! Oftewel: de beste wensen! Eigenlijk een bier voor oudejaarsavond. Maar waarom zou je iemand met kerst niet het beste wensen? Precies. En als dit biertje je bevalt tijdens de kerst, dan haal je ‘m voor Oud en Nieuw toch gewoon weer in huis? Bons Voeux is een zoet en fruitig saison bier. Een aangename variatie op de eerste negen bieren.

Alternatieven voor kerstbier

Zijn bovenstaande bieren niet jouw smaak? Dan kun je natuurlijk altijd voor abdij– of trappistenbier kiezen. Deze bieren worden gebrouwd in een abdij of klooster, soms zelfs onder toeziend oog van een monnik. Zo leg je makkelijk een link tussen dit bier en Kerstmis. Dat maakt deze bieren nét iets meer geschikt dan andere soorten voor deze christelijke feestdagen.