Wat is porter bier?

Een porter is een donker biertype, afkomstig uit Londen. De bruine kleur dankt een porter aan de geroosterde mouten die zijn gebruikt. Logischerwijs heeft porter bier dus ook een geroosterde smaak. Vaak is de perceptie dat porters ook heel zwaar zijn wat betreft het alcoholpercentage, maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn. Het alcoholpercentage kan variëren van 4 tot 10%. Over het algemeen worden porters beschouwd als iets minder toegankelijk vanwege de uitgesproken smaak. Maar om deze reden is het voor de echte bierliefhebber een van de absolute favoriete biertypes.

Geschiedenis van porter bier

Porter bier is ontzettend oud bier, wat al werd gebrouwen in de achttiende eeuw. De naam dankt het aan de sjouwers (‘porters’) die de goederen moesten sjouwen. Na een dag zware arbeid hadden ze wel een biertje verdiend. En omdat het sterke kerels betaamden mocht het bier wat ze dronken wel wat heftiger zijn dan bier wat in die periode vooral werd gedronken. Vandaar dat ze graag porters dronken.

Dit bier kent zijn oorsprong in Engeland en hier is dit biertype nog het meest populair. Echter heeft het wereldwijd aan populariteit gewonnen en is het eigenlijk overal verkrijgbaar.

Zelf ook trek gekregen in een porter? Snappen we! Hier een selectie, of bekijk ze allemaal!

Porter vs Stout

Porter en stout worden vaak door elkaar gehaald en dat is ook wel begrijpelijk. Ze liggen qua smaak en uiterlijk erg dicht bij elkaar. Ook qua alcoholpercentage hoeft het niets uit te maken. Qua smaak kan de fijnproever de twee misschien wel onderscheiden. Een stout heeft vaak hinten van koffie, waar een porter iets meer naar chocolade smaakt. Beiden hebben in ieder geval een hele uitgesproken moutsmaak. De koffie – en chocolade achtige mouten worden tegenwoordig nog extra aangedikt, door daadwerkelijk koffie of chocolade aan het bier toe te voegen.