Bruin bier

Bruin bier is perfect om te drinken in een bruine kroeg, of gewoon thuis bij een knapperend haardvuur. Kaasplankje of stukje vlees erbij en het plaatje is helemaal compleet. Ook heerlijk om te drinken bij een stoofpotje.

Wat is bruin bier?

Logischerwijs komt de naam “bruin” van de kleur die het bier draagt. De kleur varieert van amber tot donkerbruin. Het is een zoetig bier met een lage bitterheid. Je kunt vaak een zoete toffee – of nootachtige smaak herkennen. Het bier staat ook wel bekend als “brown ale” in Engeland of de VS. Waar dit type bier in het verleden werd gebrouwen met volledig donkere mouten, worden tegenwoordig lichte mouten gebruikt, waar donkere mouten aan toegevoegd worden. Deze donkere mouten kunnen bij gering gebruik toch de kleur volledig overheersen en bruin bier z’n bruine kleur geven.

Geschiedenis van bruin bier

Dit bier vindt z’n oorsprong in Engeland. In de 17e eeuw werd de naam “brown ale” gebruikt voor milde donkere bieren. Die bruine kleur kwam doordat het bier volledig met bruine mout gebrouwen werd. In de eeuwen erna begon dit biertype een beetje uit te sterven. De pale ales werden steeds populairder en verdrongen zodoende brown ales uit de kroegen. Pale ales, met lichte mout, waren veel goedkoper om te brouwen. Eind 19e eeuw kwam het bier echter letterlijk en figuurlijk weer op de kaart te staan en begon het weer aan populariteit te winnen. Vooral vanaf de jaren 20 van de 20e eeuw, toen de vraag om gebotteld bier in het Verenigd Koninkrijk steeds meer begon toe te nemen. In Nederland en België zijn bruine bieren ook al lange tijd populair. Vooral in België worden momenteel ontzettend veel bruine bieren gebrouwen.

Trek gekregen in een lekker bruin biertje? Wij geven een selectie, of bekijk ze allemaal!