Dubbel bier

Dubbel bier is een heel bekend biertype, wat veelal door de Belgische abdijen gebrouwen werd en wordt. In België is deze biersoort dan ook ontzettend populair, maar tegenwoordig zijn er veel meer brouwerijen die een dubbel in hun assortiment hebben opgenomen. De populariteit heeft hiermee ook de Belgische landsgrenzen overschreden.

Wat is dubbel bier?

Een dubbel, is een bovengistend bier. Veelal wordt er gebruik gemaakt van hergisting op de fles. Het bier kent een (donker)bruine kleur en is zoetig van smaak. Dubbel bier heeft een alcoholpercentage van ongeveer 7%. Voor het brouwen van dit type bier wordt veel mout gebruikt. Mout geeft veel suikers af. Een deel van deze suikers wordt omgezet in alcohol, maar niet alle suikers. Het hoge suikergehalte zorgt dus voor zowel de zoete smaak als het relatief hoge alcoholpercentage.

Geschiedenis van dubbel bier

Dit type bier kent al een bijzonder lange geschiedenis. Het waren de trappisten van Westmalle die in 1856 voor het eerst dit type bier brouwden. Net als bij de tripel is het niet helemaal duidelijk waar de naam vandaan komt. Het staat namelijk niet voor een verdubbeling van de vergistbare suikers, een tweede vergisting of een dubbel zo hoog alcoholpercentage. Mogelijk leent ‘t zijn naam uit het feit dat er twee tekens op de vaten werd gezet waar dit type bier in zat. Evenals bij de tripel waar drie tekens op het vat gezet werden. Deze tekens werden op de vaten gezet, omdat het “gemiddelde” volk in die tijd nog niet kon lezen of schrijven. Zo wist iedereen toch welk bier in welk vat zat.

Trek gekregen in een dubbel? Bestel dan gauw! Wij geven hier een selectie of bekijk ze allemaal!

Bekende brouwerijen

Bekende brouwerijen die een dit type bier gebrouwen hebben zijn o.a. Westmalle, Affligem en Hertog Jan.