Tripel bier

Een tripel bier is een zwaar bovengistend bier, waarbij wordt gekozen voor hergisting op de fles. De kleur varieert van blond tot amber. Voor een tripel wordt veel graan gebruikt, wat veel suiker bevat. Door ook nog extra suiker toe te voegen, krijgt dit type een hoog alcoholpercentage (7 tot 10%). Gist zet suiker namelijk om in alcohol. 

Geschiedenis van tripel bier

Waar de naam “tripel” vandaan komt is tot op heden eigenlijk nog steeds niet helemaal bekend. Echter zijn er wel verschillende theorieën. Zo wordt gezegd dat het zijn naam dankt aan de kracht van het bier. De Trappistenbrouwerij Westmalle gebruikte deze naam in de jaren 50/60 voor hun sterkste bier, hoewel de term voor dit moment ook al lang bestond. Echter werd de Westmalle tripel op grote schaal door concurrerende partijen gekopieerd, wat de populariteit van het biertype tripel wel in een stroomversnelling kwam. Momenteel wordt de naam tripel dus gebruikt voor een sterk blond bier.

Trek gekregen in een stevige tripel? Zie hier een selectie of bekijk ze allemaal!

Bekende brouwerijen

De bekendste tripels zijn toch wel die van de trappistenbrouwerijen. Vrijwel alle trappisten hebben ook een tripel in hun assortiment. Enkele bekende tripels zijn die van Westmalle, Leffe en LaTrappe.