Amber bier

 

Amber bier is een complexe om te omschrijven. Gaat het hier om de kleur, gaat het om een biersoort? Eigenlijk een beetje van beiden. De naam geeft aan welke kleur het bier heeft, maar er zijn ook wel degelijke brouwerijen die hun brouwsel daadwerkelijk een amber noemen.

Wat is amber bier?

 

Amber bier dankt z’n naam dus – hoe kan ‘t ook anders – aan de kleur; het is helder en amberkleurig. Het is een bier van hoge gisting. De kleur komt door de mout die gebruikt wordt; special B. Dit type mout is enigszins geroosterd en licht gekarameliseerd, hierdoor heeft het bier zowel een  intense smaak van karamel en kruiden, als een aroma van geroosterde mout. Het kent een opvallend verfrissende, zurige afdronk. Het alcoholpercentage ligt ongeveer tussen de 4,5 en de 6%.

Geschiedenis van amber bier

 

Amber bier staat in België ook wel bekend als “Belgische ale” en in Engeland als “pale ale”. In Engeland werden vroeger veel donkere bieren, zoals de porter gebrouwen, maar de amber kleurige bieren kwamen later ook in opkomst. Deze bieren waren iets lichter en werden met de jaren steeds populairder. Er zijn veel verschillende varianten op de amber. In het westen van Amerika werd namelijk de Indian Pale Ale gelanceerd. Een variant op de amber, met de toevoeging van veel hop, wat het de kenmerkende bittere smaak geeft.

Trek gekregen in een amber? Wij selecteren er een paar, of bekijk ze gewoon allemaal!